Planer för handling för att förbättra den sociala barn- och ungdomsvården

kl. av | Taggar:

 

När vi besökte Linköpings kommun så talade vi naturligtvis i enlighet med uppdraget om den handlingsplan som kommunen skulle bidra med i samarbetet. Efter en stunds diskussion var det en av deltagarna som framförde att kommunen redan hade för många handlingsplaner. Däremot saknades en plan för handling, med aktiviteter här och nu. Vi köpte omedelbart begreppet! Den sociala barn- och ungdomsvårdens behov och utvecklig kan inte stanna i en handlingsplan som i värsta fall blir en hyllvärmare. Det behövs planer för handling – här och nu – i varenda kommun!

 

52 kommunbesöken är nu genomförda. Tack för allt engagemang och all vilja till förbättring som vi har mött vid varje kommunbesök. Trots en tuff höst så har ni ändå orkat lyfta blicken för att vi gemensamt ska kunna utveckla och förändra så att den sociala barn- och ungdomsvården blir det skyddsnät som lagstiftaren föreskriver. Parallellt med detta så arbetar många kommuner för stabila verksamheter där socialarbetaren stannar i sitt arbete och där krav och den egna arbetsinsatsen stämmer överens. Idag är arbetsbelastningen på sina håll alldeles för hög och ska vi få tillbaka arbetsglädjen och stoltheten för det arbete vi utför är detta en nyckelfråga. Glädjande nog har många kommuner med just detta i sina planer för handling. Eftersom en viktig del i ett förändringsarbete är att lära av varandra publicerar vi nu de planer vi fått in här på bloggen och kommer så att göra kontinuerligt. Sedan tidigare finns både Luleås och Sjöbos planer här på bloggen.

 

Vid kommunbesöken har vi träffat barn, unga, vårdnadshavare, fackliga företrädare, medarbetare, chefer, politiker och kommunrevisioner och fått mängder av material som vi nu ska analysera tillsammans med den forskare, Robert Wenglén, som vi under ett år har knutit till uppdraget. Ambitionen är att till spridningskonferensen ”Förbättringsresan” den 30 augusti ha en delredovisning klar kring det första kommunbesöket men också om alla de viktiga dialoger vi haft under resans gång med myndigheter och organisationer. Mer information om konferensen finns under fliken ”konferens” här på bloggen.

 

Inom ramen för analysarbetet så ingår även att föra samtal om de erfarenheter vi fått med oss ifrån kommunerna. En ödmjuk frågeställning vid alla kommunbesök kommer direkt från uppdragsbeskrivningen och riktar sig till den nationella nivån: Är det nationella stödet ändamålsenligt utformat? Vi har fått en hel del konstruktiva medskick från kommunerna till nationell nivå. Den 16 mars hade jag tillsammans med statssekreterare Pernilla Baralt ett samråd med berörda myndigheter. Förutom att redogöra för de erfarenheter som kommunbesöken givit, inkluderat samtalen med fackliga företrädare, barn, unga och vårdnadshavare, chefer, medarbetare, politiker och kommunrevisionen så lyftes också nedan punkter vid samrådet.

 

Kommunernas medskick:

  • även nationell nivå måste bli bättre på samverkan,
  • nationell nivå behöver bidra till att göra arbetet som socialsekreterare mer attraktivt,
  • nationell nivå måste hjälpa till att minska rädslan av att säga och göra fel,
  • hälso- och sjukvård samt tandvård behöver kliva in i den sociala barn- och ungdomsvården,
  • inför ett BarnSam likt FinSam,
  • det behövs gemensamma tillsyner för bättre resultat och effektivitet,
  • det finns ett behov av fler effektstudier.

 

Flera andra dialoger kommer nu att ske, bland annat med barnrättsorganisationer, civilsamhälle och med olika aktörer som arbetar på uppdrag av kommunerna. Den 16 maj kommer vi också att arrangera ett möte med barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér med de barn, unga och vuxna som vi har träffat vid våra kommunbesök.

 

Allt detta kommer naturligtvis att redovisas här på bloggen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>