Angereds stadsdelsförvaltning, 9 september

kl. av | Taggar:

Vi var sena till Angered. Det kändes inte alls bra! Åter igen, ursäkta för det. Här möttes vi av en väl förberedd samling med kraft och stark vilja som smittade oss med energi. Vi fick där lära oss att detta är norra Europas största socialtjänstkontor. Det skapar förstås utmaningar

refugees welcome
Manifestation på Götaplatsen – refugees welcome

Resultatet av mätningen av socialsekreterarnas arbetstid ledde till diskussioner om hur den indirekta tiden för barn och vårdnadshavare kan bli mer direkt. Dels handlade samtalen om utveckling av teknologi och att bland annat utnyttja möjligheten till Skype-samtal med barn och unga. Vi förde även resonemang om att tekniken som introducerats som en möjlighet också på många sätt har ändrat vårt sätt att arbeta. En förtroendevald menade att en nackdel med teknologin är att den gjort att vi ägnar allt mertid vid datorerna för att vi ständigt utvecklar nya flikar som vi alla tänker ska leda till något bättre. Ibland behöver vi fundera över vad som kanske går förlorat i denna utveckling.

 

Diskussioner om att anpassa sig till den föränderliga världen kom också att handla om det behov Angered har av att öka resurser, och förstärka de som finns, för att kunna hjälpa den ökade mängd ensamkommande barn som anländer.

 

I Angered mötte vi även fackliga företrädare från Akademikerförbundet SSR och Vision som beskrev en mycket ansträngd arbetssituation. Det finns stora behov av att förbättra för dem för att få till ett arbete så som många önskar; för att stödja och stötta familjer och vara med i en förändringsprocess. Idag får de utredande socialsekreterarna allt för lite tid för att ägna åt att träffa barn, vårdnadshavare och unga. Vi är bekymrade över arbetssituationen i Angered och ser det som oerhört viktigt att socialsekreterarna får de arbetsförhållanden som de behöver för att ge barn, och unga de stöd och den hjälp som de behöver. VI hoppas förstås att detta blir en del av Angereds handlingsplan.

 

Vi träffade även en ungdom och en vårdnadshavare som har varit i kontakt med socialtjänsten. Ungdomen tyckte att det kändes rörigt och onödigt tidskrävande att träffa flera olika personer inom socialtjänsten vid olika tillfällen. ”Varför kan man inte bara samla alla och prata vid samma tillfälle?”, frågade hon. Hon tipsade också om att socialtjänsten borde informera om sin verksamhet, framför allt mot ungdomar ute i skolor. Både hon själv och några av hennes kompisar som varit i kontakt med socialtjänsten hade till en början inte förstått vad den är till för. Både ungdomen och vårdnadshavaren lyfte vikten av att öka barn och ungas delaktighet i utredningar.

 

Under eftermiddagen hann vi även med att träffa media. SVT kom och vi hade en bra dialog. Det var speciellt kul att höra att journalisten skulle följa upp pressträffen med att under en dag följa en socialsekreterare i Angered. Journalisten tryckte också på att hon skulle uppskatta att bli kontaktad med goda exempel inom socialtjänsten. Jag tror det är viktigt att vi blir mer aktiva i att söka upp media, att vi inte antar att de bara vill skriva om det dåliga och gör de goda exempel som finns mer lättillgängliga för journalister. Vi måste hjälpas åt att balansera bilden!

 

Vi avrundade onsdagen med att delta i manifestationen för att välkomna flyktingar på Götaplatsen. #RefugeesWelcome!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>