Återbesök i Tierp

kl. av | Taggar:

”Det finns så mycket bra saker vi gör, men vi gör det för mycket i öar. Vi behöver börja se helheten och koppla ihop allt. Viljan, engagemanget och resurser finns.”

Den 1 februari var vi på kommunbesök i Tierp och dagen spenderades i en skolas bioaula. Vi fick veta att kommunen bjudit in både en tidning att medverka under hela dagen, och elevråd från skolorna i kommunen. Ett positivt grepp som visar viljan till medskapande men också transparens.

Tierp gjorde i december ett studiebesök i Hagfors, som ligger i framkant vad gäller digitalisering och användningen av teknik. Detta arbetssätt, som bland annat innebär att dokumentera gemensamt med invånaren via en projektorbild på väggen, planerar Tierp att implementera successivt.

För att öka delaktighet och inflytande har Tierp bland annat använt sig av kollpasoc.se för att ge anpassad information om utredningsprocessen till barn och unga. De ska också

  • barnanpassa sina nya lokaler
  • bättre kontrollera och följa upp hur socialarbetarna pratar med barn och unga.

Bättre samverkan

I mars månad ska Tierp, som ett led i sitt arbete för att förbättra samarbetet mellan individ- och familjeomsorgen och utbildningsverksamheten, ha en konferens som är obligatorisk för samtliga medarbetare inom IFO och som jobbar med barn, unga och samverkan inom skolan. Syftet är att öka förståelsen för varandras uppdrag, och detta ska bland annat genomföras med hjälp av diskussioner kring vad de olika verksamheterna gör, vad som kan förväntas och vad uppdraget är.

Tierp har också tittat på Gotlands arbete med samverkan och varit i kontakt med dem flera gånger. Utifrån det har Tierp tagit fram en samverkansmodell som passar kommunen. Från och med hösten kommer detta att finnas som en plattform.

Tierp har tagit bort alla politiska områden förutom kommunstyrelsen, med syftet att begränsa stuprören. Lyckas detta har individen mycket att vinna, och det skulle även öka effektiviteten i organisationen.

Integrationsarbete

I Tierp berättade man om hur viktig utbildning, jobb och civilsamhälle är i integrationsarbetet. Om föräldrarna mår bra mår ofta barnen bra. Därför startar man bland annat svenska med baby, för att från början skapa goda förutsättningar. Där kan föräldrar och barn träffas en gång i veckan och prata om högt och lågt. Man fokuserar på att skapa många mötesplatser. Tierps innebandyklubb har träning för barn varje måndag och samtidigt har de föräldragrupp där man kan träffas och fika och prata om hur det är att vara föräldrar i Sverige. I framtiden i Tierp satsar man på att ingen, varken barn eller vuxen, ska vara utanför.

Vid vårt besök berättade man om rapporten där man följt upp hur det gått för ensamkommande barn och unga som kommit till Sverige. Rapporten hade inte släppts då, men finns nu tillgänglig. Här går det att läsa mer.

Stabilitet och kompetensutveckling

Även detta viktiga område fick utrymme under dagen, då Marie Hedqvist och Anna-Lena Lindqvist föredrog sitt mångåriga arbete utifrån ett länsperspektiv.

Mod

Under dagen resonerade flera över hur viktigt det är att visa mod i verksamheterna. Ett exempel på detta är hur kommunen resonerade kring en skolelev som bodde långt ifrån skolan och var berättigad skolskjuts. Skolskjutsen skulle dock bli oerhört dyr, vilket gjorde att den dåvarande skolchefen upprättade ett avtal med familjen, som gav killen en moped. Det gjorde både pojken nöjd och var ekonomiskt gynnsamt för kommunen.

”Det är viktigt att vara tillåtande. Det största felet man kan göra är att inte göra något alls. Det är okej att göra fel”, sa kommunstyrelsens ordförande.

Slutligen berättade en representant från kultur- och fritidsverksamheten att det är en stor ökning av ungdomar som uppsöker denna verksamhet. De skulle gärna se ett närmare arbete med socialtjänsten för att förbättra det förebyggande arbetet.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>