Ledningssystem för kvalitet i Flen

kl. av | Taggar:

Vid det första kommunbesöket i Flen åt vi lunch i Aktivitetshuset Skjortan – en gammal skjortfabrik som numera är en social mötesplats där alla ska känna sig välkomna och ha möjlighet till utveckling, bildning och en betydelsefull fritid. Det kändes därför roligt att spendera hela dagen där vid det andra besöket.

Flen har arbetat intensivt med sin plan för handling och mycket har hänt sedan sist.

  • Ett mål i Flens plan var att tillsammans med medarbetare utveckla det nuvarande kvalitetsledningssystemet, att skapa rutiner, riktlinjer och checklistor. Under 2016 har detta byggts upp, och om handläggare upplever att det saknas något skrivs en avvikelse som sedan åtgärdas.
  • Ett annat mål har varit att bygga upp en stabil introduktion för nyanställda. Därför finns nu en introduktionspärm som tagits fram tillsammans med medarbetare. Denna har använts vid alla nyanställningar och arbetet med att utveckla pärmen fortgår.
  • En trend i många kommuner nu är att anställa administratörer för att avlasta socialarbetare och förbättra arbetsmiljön. Även Flens socialtjänst har gjort detta.
  • Flen fortsätter att utveckla sitt samverkansarbete. De samverkansgrupper som finns, där socialtjänst, skola och polis finns, är under utveckling. Dessutom samverkar även de politiska delarna mer aktivt och söker även medel tillsammans.
  • Flen är en av de kommuner som tagit emot flest asylsökande i Sverige. Där finns även en del av Migrationsverkets verksamhet. Kommunen har därför arbetat hårt med att bygga upp en mottagningsenhet. De ser dock behov av fler kompetenser då nya, svåra frågor dyker upp vilket kräver fler resurser och nya rutiner. De oroligheter som på vissa håll rapporterats om, där ensamkommande ungdomar hamnat i fel umgängen, känns inte igen i Flen. Ifjol visades tre filmer om Flens mottagande av asylsökande på Socialchefsdagarna.

Kommunen arbetar aktivt för att vara en attraktiv arbetsgivare där folk vill jobba. Från olika håll förmedlades känslan av att det är en rolig och härlig grupp att jobba i. Vikten av hur man pratar om kommunen och dess arbete i olika sammanhang lyftes också.

Kommunrepresentanter var nyfikna på exempel från andra kommuner som lyckats stabilisera personalomsättningen. Fackliga representanter berättade om exempel från en kommun som givit sina anställda instruktioner att vara borta från arbetsplatsen en gång i veckan för att kunna återhämta sig. Så länge som den anställde på något sätt arbetade – vare sig det var hemifrån eller genom att diskutera jobbet på en promenad – var det okej.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>