Satsning på samverkan i Karlshamn

kl. av | Taggar:

Vid besöken i både Karlshamn och Karlskrona har uppslutningen från den landstingsfinansierade hälso-och sjukvården varit god, både politisk med även förvaltningsmässigt. I arbetet med att förbättra för och med barn och unga och deras familjer finns inga organisatoriska eller huvudmannaskapsgränser – barnen finns i alla våra verksamheter. Hur kan vi samarbeta med barnen och familjerna? Hur arbetar vi för att de inte ska bollas runt? Hur arbetar vi konkret med SIP och hur kan vi gemensamt arbeta bättre med suicidprevention och generellt kring ungas psykiska ohälsa så att det inte bara blir uppföljning av läkemedel?

 Karlshamn

Vi har haft bra och öppna dialoger generellt om hur vi blir bättre tillsammans. Många frågor är verkligen gemensamma även när det gäller personalförsörjning och frågeställningarna och utmaningarna är samma – hur  behåller och rekryterar vi nya medarbetare, hur ger vi god introduktion och hur behåller vi  lust och motivation?

 

Karlshamns kommun har satsat mycket på öppenvård. Åtgärder innefattar bland annat:

- en social beredskapsgrupp som drivs hop med Ronneby och Sölvesborg som är  tillgänglig för akuta ärenden,

- ett samarbete mellan socialtjänst och skola för att komma till rätta med hemmasittare,

- ett barnahus som finns i Blekinge där kommuner samverkar kring barn som misstänks ha blivit utsatta för brott.

 

Karlshamns plan för handling

  1. Karlshamn arbetar med att öka barns delaktighet enligt Norrköpingsmodellen. Alla medarbetare har gått utbildning i modellen och i förhandsbedömningar pratas alltid med barnet idag. Att utveckla sitt arbete med systematisk uppföljning av insatser. I nuläget finns inget enkelt instrument för att se om insatserna är av god kvalitet och leder till en positiv förändring för den enskilde.
  2. Utveckla sitt arbete för att följa upp familjehemsplacerade barn
  3. Skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö genom att erbjuda utbildningar. Idag är alla tjänstertillsatta i barn och familjegruppen och alla anställs tillsvidare.

Blekingesamverkan mot droger

Blekinges kommuner ser oroligt på ett växande missbruk av droger i allt lägre åldrar. Därför har en heltidsstrateg anställts som bland annat gjort en inventering av vilka droger som finns i omlopp.

 

Psykisk ohälsa har ökat

BUP har märkt av en ökad psykisk ohälsa. Ett orosmoment är att vissa ungdomar fått lämna boenden och inte har möjlighet att försörja sig själva. Även i skolan har man märkt av samma mönster och bland annat har antalet hemmasittare ökat.

 

Linneuniversitetetmånga län att samverka med!

Från socionomutbildarna framfördes att man bjudit in yrkesverksamma socionomer från de fem fälten omsorg, försörjning, migration, internationellt, vuxen och barn och familj att komma och föreläsa om deras arbete.

Representationen från Linneuniversitetet framförde att det inte alls är konstigt att de nyexaminerade behöver upp till två års introduktion till vissa yrken; de akademiska kraven är höga och utbildningstiden kort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>