Torsby 14 oktober

kl. av | Taggar: ,

 

Det var en mycket vacker bussresa mellan Hagfors och Torsby. Vägen slingrade sig mellan färgsprakande träd, sjöar och vackra vidder en svensk hösteftermiddag. Utöver all kunskap och alla erfarenheter vi får från kommunbesöken får vi dessutom se en stor del av Sverige, vilket ger inspiration.

 

Samverkan

Bättre samverkan är något som kommer fram i varje kommun vi besöker. Glädjande var det då att höra skol- och socialchef berätta om sitt goda samarbete. De berättade också om de förbättringsområden som finns. Exempelvis behöver samarbetet mellan skolan, socialtjänsten och barn och vårdnadshavare förbättras när barn redan i tidig ålder visar signaler om att hamna i ett utanförskap. Under mötet bestämdes att skolchefen och socialchefen skulle träffa den andra verksamhetens nämnd för att berätta om den egna verksamhetens kvalitetsarbete. Ett mycket bra initiativ för ökad samverkan kring det gemensamma kvalitetsarbetet.

 

Vikten av en förbättrad samverkan med hälso- och sjukvård framfördes också. Här finns stor utvecklingspotential och det är en fråga som med stor sannolikhet kommer att finnas med i Torsbys Plan för handling. Även Torsby vill föra in några utvecklingsområden i den regionala utvecklingsplanen och tänker utöver det ha några punkter specifikt för Torsby.

 

Ökat antal anmälningar

Anmälan om oro för barns hälsa har ökat i Sverige de senaste åren och Torsby är inget undantag. Det ser de som något positivt. Då har vi lyckats avdramatiserat processen att göra en anmälan. ”Det handlar om att hjälpa och stödja familjen, inte att stigmatisera”, som en medarbetare sa.

 

Babycafé

I centrala Torsby öppnade kommunen i slutet av september ett babycafé, som riktar in sig på föräldrar och barn upp till ett år. Där finns socialsekreterare på plats och caféet ska vara en mötesplats för föräldrar som behöver stöd. Genom att tillgängliggöra sig på detta sätt ska föräldrar i ett tidigt skede ges möjlighet att knyta kontakter, dela med sig av erfarenheter och känna gemenskap med andra föräldrar och barn. När caféet öppnade kom 125 barn och föräldrar och idag besökt det dagligen av ungefär 45 personer.

 

Kvalitetsutveckla dokumentationen

I Torsby, precis som i flera andra kommuner, efterfrågades stöd för att hitta rätt nivå i dokumentationen. Vad är ”kärnfull” dokumentation? På regional nivå har ett initiativ tagits för att kvalitetsutveckla dokumentationen. Socialsekreterare träffas och resonerar bland annat utifrån avidentifierade utredningar.

 

Det fanns även ett stort intresse i att utveckla teknologin för att förbättra dokumentationen. Det framfördes önskemål om att erbjuda alla krypterade bärbara datorer, så att de kan dokumentera och skriva planer oavsett var de befinner sig. Stort intresse uttrycktes när vi berättade om taligenkänning. Många såg vinster med att tillsammans med barn och vårdnadshavare kunna föra in anteckningar.

 

Möte med två ensamkommande ungdomar

I blogginlägget från Malmö refererade jag till två personer i Torsby som har erfarenhet av att komma ensamma till Sverige. De var båda mycket nöjda och tacksamma för sättet de tagits emot på. Båda har bott på kommunens boende för asylsökande barn och tyckte att de fått mycket bra stöd där.

 

De kom även med konstruktiv kritik. De berättade att de haft oerhört svårt att motivera sig till skolarbetet när de inte visste om de skulle få stanna i Sverige och att snabbare beslutsprocess skulle göra integrationen bättre. För en av dem tog det två och ett halvt år innan ett beslut kom och då vände allt – helt plötsligt blev det mycket enklare att plugga!

 

Viljan hos ungdomarna gick inte att ta miste på och de var intresserade av att starta upp en förening för ensamkommande barn och ungdomar, likt Ensamkommandes förbund, som vi tidigare skrivit om här. Vi lovade att sätta dem i kontakt med varandra.

 

Båda berättade även om att det som asylsökande barn var svårt att komma till en liten ort. Det kändes tomt och ödsligt och de hade bekymmer med kommunikationen, då ingen annan kunde prata samma språk. Nu har båda lärt sig svenska och de vill stanna kvar i Torsby. De tror att skolan är nyckeln till en bra integration och hoppas att de kan vara förebilder till andra som kommer till Sverige idag. Vi berättade för skolchefen om deras vilja att utbyta erfarenheter med andra som kommer och börjar i skolan och de har bokat in ett möte för att diskutera idén. Väldigt spännande och något som jag absolut vill höra mer om!

 

Avslutar med att berätta att Torsby kommun har landets lägsta sjuktal!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>