Växjö den 18 november 2015

kl. av | Taggar:

På vårt besök i Växjö hade vi med oss socionompraktikant Mia Hällberg som studerar till socionom vid Stockholms universitet och är på sin femte termin. Mia fick under förmiddagen kliva ur sin studentroll och tillsammans med Petra Rinman ta hand om förmiddagens program då jag drabbades av trolig matförgiftning och inte var på benen förrän på eftermiddagen. Om det nu skulle hända var det ju utmärkt att det hände när vi hade Mia med oss. Tack till er båda.

 

Redan i taxin på väg till kommunhuset sa chauffören ”Den sociala barn- och ungdomsvården drar ibland över budget, men det gör inget. Den har en bra verksamhet.”   

 

Låg personalomsättning men hög rekrytering

Taxichaufförens ord fick vi på många sätt bekräftade, även om det finns en del utmaningar också.

 

Växjö har en mycket låg personalomsättning. Men de har en stor nyrekrytering av personal till kommunens HVB. Kommunen har gått från att ha två HVB till att innan året är slut ha tio – vilket skapat dessa arbetstillfällen! En stor del i det utökade behovet av fler HVB har naturligtvis att göra med den ökade tillströmningen av ensamkommande barn.

 

Medarbetare, chefer och politiker berättade med stolthet i rösten om hur mottagandet på många sätt fungerar bra. De berättade om en kraft och energi som präglar en verksamhet där alla hjälps åt. Den energin mötte vi även i berättelser om barn, unga och vuxna som kommit till Växjös HVB och asylboenden. Många talar om en kris och omöjlig situation, men gör vi detta bra har vi mycket att lära och vinna för vår gemensamma framtid!

 

Facken önskar mer tid med barn, unga och vårdnadshavare

Precis som alla andra fackliga företrädare vill representanterna från Akademikerförbundet SSR och Vision i Växjö att den direkta tiden med barn, unga och vårdnadshavare ökar. För att denna tid ska öka önskar de

  • utökat administrativt stöd för att avhjälpa socialsekreterarna
  • snabbare byte till bärbara krypterade datorer, då det ökar flexibiliteten att dokumentera och skriva utredningar.

 

Öppettider – igen!

Återigen efterfrågades av vårdnadshavare bättre öppettider! Hen berättade att det för de som jobbar är viktigt att kunna träffa socialtjänsten efter arbetstid. Hen önskade också att socialsekreterare i större utsträckning ska kunna åka hem till medborgare för samtal.

 

De här synpunkterna lyfte vi upp under eftermiddagens samtal med politik och förvaltning – självklart efter godkännande av vårdnadshavaren. Oliver Rosengren, som är ordförande i nämnden för arbete och välfärd, uppmärksammade vikten av flexibla öppettider för att förenkla för de som arbetar.

 

Effektstudier

Effektstudier blev ett samtalsämne som tog mycket av tiden. Det är en viktig fråga. Kommunen vill veta om de insatser som vidtas ger goda effekter. För att få grepp om detta behövs effektstudier. . Vi arbetar med det vi tror hjälper, men vi vet fortfarande för lite om resultaten. Vi måste kunna visa att bland annat det förebyggande arbetet leder till att barn och unga får det bättre. Det ger medarbetarna mer tro på det de gör, mer inspiration och större stolthet! Detta är något vi bland annat fört fram vid återkopplingen till Åsa Regner. Men vi diskuterade också hur kommunen själv kan utveckla kunskapen om effekterna av de insatser som ges.

 

Planen för handling

Växjös mål är att ha handlingsplanens innehåll klart innan jul. Under vårt besök togs detta upp som potentiellt innehåll:

 

  • Hur upprätthåller vi den låga personalomsättning som råder och arbetar för en attraktiv arbetsplats?
  • Utvärdera redan pågående arbete för att kvalitetssäkra att det vi gör ger resultat
  • Att kunna få tider som ligger utanför arbetstid så att man kan fullfölja sitt arbete
  • Öka tiden för barn, unga och vårdnadshavare.

 

Det blir en riktig julkaramell om vi hinner få Planen för handling lagom till jul!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>