Stockholmsvecka

kl. av |

Denna vecka har vi inte gjort några kommunbesök utan varit tre dagar i Stockholm på Socialdepartementet, med idel intressanta och viktiga möten och samtal för att driva på utvecklingen av en social barn- och ungdomsvård av god kvalitet.

I måndags hade vi vår tredje kontakt med Tillitsdelegationen. Våra uppdrag är nära och vi lyfter samma områden och ser samma utvecklingsbehov vad gäller administration, dokumentation, teknik, ledning, styrning samt behov av innovativa försöksverksamheter för omsorg, socialt arbete, vård och skola. I vår Power Point-presentation som vi använder vid kommunbesöken om erfarenheterna i uppdraget hittills så har vi med en bild om tillitsreformen och Tillitsdelegationen för att tydliggöra sammanhanget.

Tillits

Den forskning som har följt det uppdrag jag arbetar i heter ”Hur skapar vi värde för och med barn och unga i den sociala barn och ungdomsvården”. Den lyfter förutom att välfärdsprofessionernas kunnande bättre måste tas tillvara också att barnens, ungas och vuxnas kunskaper – de som själva har erfarenhet och kunskaper om den sociala barn- och ungdomsvården – också måste tas tillvara bättre. Jag är övertygad om att ett medskapande med både medarbetare och invånare är nödvändiga kunskaper i framtidens välfärdstjänster.

Om just detta fick jag möjlighet att samtala med Josefine Johansson på Akademikerförbundet SSR, som bjudit in mig att delta i deras relativt nystartade podcast om socialt arbete. Under 45 minuter resonerade vi om den sociala barn- och ungdomsvårdens möjligheter, men också svårigheter och utmaningar. Poddavsnittet släpps i mars. Podden finns tillgänglig både på Itunes och Podcaster och tidigare har bland annat just Tillitsdelegationen intervjuats. Bra gjort av Akademikerförbundet SSR – att utnyttja teknologin och närma sig invånare på det sättet.

Uppdraget som nationell samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården är inne på sitt sista år, så i tisdags mötte vi fyra engagerade regionala utvecklingsledare ifrån Skåne, Stockholm, Östergötland samt Norrbotten tillsammans med Kjerstin Bergman ifrån SKL för ett första samtal om fem regionala slutkonferenser. Vi planerar dessa i augusti och september, så spana på bloggen för snart kommer save the date och plats för konferenserna. Fler kommer att ansluta till denna planeringsgrupp.

Innan jag slutligen åkte hem till Skåne i onsdags fick jag möjlighet att föredra erfarenheterna ifrån uppdraget på enheten för familj och sociala tjänster på Socialdepartementet. Så bra och så viktigt för transparensen i uppdraget men också för att få input ifrån allt arbete som sker på nationell nivå för att förbättra den sociala barn- och ungdomsvård – det behöver också spridas. Samtidigt går det inte att komma ifrån att det finns en hel del att förbättra i samverkan på strukturnivå om den sociala barn- och ungdomsvården mellan nationell, regional och kommunal nivå, och detta lyftes också.

Veckan avslutades med att regeringen fattade två glädjande beslut som går rakt in i uppdraget, Sisam, skolsamverkan för placerade barn och taligenkänning för att frigöra tid för den utredande socialarbetaren samt för att öka barns, ungas och deras familjers delaktighet (på tal om både ökat medskapande och mer teknologi tidigare i inlägget). Under nästa vecka kommer dessa beslut i sin helhet att publiceras på bloggen.

Nästa vecka gör vi kommunbesök i Botkyrka och i Nacka kommuner.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>