
Barn och sociala medier
Sociala medier har blivit en allt större och viktigare del av våra liv. En del använder sajter som Facebook och Instagram som en rolig grej, medan andra bygger sina karriärer via plattformar som t.ex. Youtube. Men hur bör man förhålla sig till att barn använder sociala medier? På vilka sätt bör du som förälder agera för att skydda ditt barn?
Sociala medier – okej eller inte?
Det första man bör identifiera är huruvida det verkligen är negativt eller inte att använda sociala medier. Många menar att vi bör minska sociala mediers påverkan och inte introducera barn till en ytlig värld där man måste se ut på ett visst sätt, ha ett stort antal likes och så vidare.
Samtidigt finns det många grupper, exempelvis på Facebook, där barn kan gå med och lära känna likasinnade individer som de kan dela sina intressen med. Användningen av sociala medier i sig behöver därför inte vara dålig, så länge den sker på rätt sätt, och det är här du som förälder kommer in i bilden.
Hur hanterar jag barnens användning av sociala medier?
Informera dig
Något man ofta antar är att föräldrar är experter på sociala medier, vilket ofta är helt fel. Du kanske har ett Facebook-konto, men har du någonsin varit inne på Snapchat? Har du någonsin laddat upp en ”Story” på Instagram?
För att kunna stötta, hjälpa och guida ditt barn måste du naturligtvis veta vad du pratar om. Hamna aldrig i en situation där ditt barn vet mer om sociala medier än vad du gör – då har du tappat kontrollen. Det är oerhört viktigt att veta vilka sajter ditt barn besöker, hur de fungerar och vilka användare barnet har kontakt med.
Var inte dömande
Visst är det så att du ibland måste döma en viss handling, men få inte barnet att känna att det är honom eller henne du dömer. Ett barn som känner sig dömt, oförstått eller alltför kritiserat kan dra sig tillbaka och vägra berätta saker för dig. Istället kan det vara så att barnet får en närmare kontakt med nya vänner på de sociala sajterna – medlemmar som kanske inte alltid är så bra umgänge eller förebilder.
Försök att alltid ha en god relation till ditt barn. Då har du betydligt bättre chanser att få veta vad ditt barn upplever online. Fråga vad som händer på barnets sociala medier och uppmuntra hen att våga berätta.
Spela detektiv – ibland
Att sitta och spionera på ditt barn online låter naturligtvis lite tveksamt. Du behöver inte bete dig som en detektiv, men det är faktiskt viktigt att hålla lite koll på vem ditt barn pratar med. Det är ingen hemlighet att det förekommer mycket mobbning online, och ibland kan det vara jobbigt för barn att berätta om det.