
Symptom för psykisk ohälsa hos barn
Precis som för vuxna får barn ibland problem med psykisk ohälsa. Skillnaden är att deras symptom kan visa sig på ett något annorlunda sätt. Genom att veta vad du ska hålla utkik efter, blir det lättare att agera i ett tidigt skede.
Vilka typer av psykisk ohälsa drabbar barn?
Barn kan drabbas av i princip alla former av psykisk ohälsa. Nedan följer några breda kategorier av problem:
- Oro och ångest – Här ingår bland annat fobier och stress. De flesta barn har någon gång sådana svårigheter, men om problematiken är allvarlig riskerar barnets utveckling att hämmas.
- ADHD – Typiska symtom är att barnet är hyperaktivt och har svårt att koncentrera sig. Det kan också leda till att barnet upplevs som impulsivt.
- Ätstörningar – Det kan hända att barn blir så fokuserade på mat och vikt att de knappt tänker på något annat. Exempel är anorexi och bulimi. Allvarliga fall av ätstörningar har potential att bli livshotande.
- Autism – Ofta visar sig de första symptomen före 3 års ålder. Exakt hur symptomen visar sig och hur allvarliga de är varierar stort, men det brukar handla om tydliga problem att kommunicera och umgås.
- Depression – Hos barn är det inte ovanligt att agera mer irriterat, jämfört med vuxna som istället brukar visa mer ledsamhet.
Vilka är varningssignalerna?
Här följer tydliga varningssignaler som du bör vara uppmärksam på:
- Humörsvängningar som är såpass allvarliga att de ger problem i hemmet eller i skolan.
- Intensiva känsloyttringar som extrem rädsla, särskilt när det saknas verklig anledning.
- Ändringar i beteende som att barnet helt ändrar personlighet eller plötsligt vill skada andra.
- Koncentrationssvårigheter som problem att lyssna eller sitta still.
- Självskadebeteende som innebär att barnet skadar sig självt på olika sätt.
- Kraftig viktminskning eller utebliven aptit är ett vanligt tecken på ätstörningar.
Vad ska jag göra om jag misstänker att mitt barn mår dåligt?
Om du oroar dig över ditt barns mentala hälsa bör du kontakta din vårdcentral. De kan göra en första bedömning och ge vägledning till de ytterligare resurser som kan komma att behövas.
Hur behandlas psykisk ohälsa hos barn?
Allt beror på hur problematiken ser ut i det specifika fallet. Inte sällan behövs psykologer, psykoterapeuter eller socionomer eller någon annan form av specialist. Sedan använder de sina kunskaper för att hitta orsaker till det beteende/symptom som barnet visar. Behandlingen består sedan av terapi eller medicinering, alternativt en kombination av båda.
Hur kan jag hjälpa mitt barn att bli bättre?
Det viktiga är att finnas där som stöd och hitta sätt att få ditt barn att slappna av och ha roligt. Föräldrar ska heller aldrig vara rädda för att söka hjälp och råd. En god idé är även att informera lärare och skolpersonal om barnets mentala ohälsa, så att de har förståelse.