
Uppväxt i grönområden är viktigt för barn
Att vi människor mår bra av att vistas i naturen känner nog de flesta till. En grön omgivning påverkar humör och även långtida hälsa hos människor. Idag lever en ständigt ökande andel av världens befolkning i städer. Samtidigt lider ca 450 miljoner människor av psykisk ohälsa , något som kan förknippas med bland annat buller, luftföroreningar Därför blir tillgång till ren luft, tystnad och möjligheter till avkoppling i naturen ännu viktigare när man designar städer, inte minst för människor med låg socioekonomisk status som inte har lika stora möjligheter till vila och avkoppling i en grön omgivning.
Det är inte bara vuxna som påverkas av den omgivande miljön och inte heller sker denna miljöpåverkan enbart tillfälligt. Dansk forskning om barns mentala hälsa som utförts av forskare vid universitetet i Aarhus, visar att barn som växer upp utan tillgång till grönområden, löper en 55 % större risk att drabbas av psykisk ohälsa som vuxna. Forskningen gjordes genom att man analyserade satellitbilder av grönområden under 28 år, från 1985 till och med 2013. Dessa bilder jämfördes sedan mot förekomsten av 16 olika psykiska sjukdomstillstånd hos de barn som växt upp i områdena. Studien, vars resultat och slutsatser publicerades i den erkända amerikanska tidskriften PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) påvisade ett tydligt samband mellan gröna omgivningar och psykisk hälsa, efter att socioekonomiska faktorer samt sjukdomshistorik i familjen räknats bort. Tillfällig tillgång till grönområden räcker inte, utan barn bör ha tillgång till natur under hela uppväxten från 0 upp till 10 års ålder, vilket var det spann som studien täckte.
Förutom ovan nämnda orsaker som frånvaro av buller och giftiga ämnen, främjar en grönskande natur även andra faktorer som påverkar den psykiska hälsan. Människor har lättare att umgås i öppna naturmiljöer, vilket ökar det sociala välbefinnandet. Utomhusvistelse i naturen lockar också
i hög grad till fysisk aktivitet. Motion och träning påverkar den fysiska förmågan vilket gör att man orkar mer och får mer energi i livet både att göra roliga saker och att tackla problem. Fysisk aktivitet lindrar också och minskar risken för depression.
Forskarna vid Aarhus Universitet hoppas att deras studier ska kunna påverka samhällsbyggare och arkitekter att bygga hållbara, gröna städer som ger invånarna en frisk psykisk hälsa.